Περιεχόμενα

Αρχική
Προηγούμενη

Σπηλαιολογικά
Διευθύνσεις
Έδρας: Ορθίας Αρτέμιδος 42 (EXPRES SERVICE)
Τ.K 23100  ΣΠΑΡΤΗ, τηλ. 6972-857852,
τηλεομοιότυπο: 27310-22103
 
Λ.Ηλιουπόλεως 74, ’.Χαραυγή
Τ.Κ. 172 36 Υμηττός Αθήνα
τηλ./fax 210.9734206
&  6972.857852
ΣΠΗΛΑΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Του Γιάννη Κοφινά

Η σπηλαιολογική δράση έχει αποτελέσματα έρευνας, μεγάλου ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια για τα έγκοιλα φαινόμενα στα έγκατα της γης του Ταϋγέτου και της Μάνης. Αξίζει πράγματι να γίνει μια συνοπτική έκθεση και αναφορά για τα σπήλαια, βάραθρα και σπηλαιοβάραθρα της περιοχής αυτής.

Το σπήλαιο υπόγειο ποτάμι της Γλυφάδας Δυρού του Δήμου Οιτύλου τουριστικά αξιοποιημένο τμήμα και αναξιοποίητες διαδρομές έχει εντυπωσιάσει τους σπηλαιολόγους αλλά και τους επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Το σπηλαιοκαταφύγι της Σελίνιτσας στο Δήμο Λεύκτρου με το μεγάλο μήκος διαδρομής και τον λευκό διάκοσμο εντυπωσιάζει τους σπηλαιολόγους. Επίσης οι επισκέπτες που φτάνουν για μπάνιο, στο μοναδικό μνημείο της φύσης περιβάλλον στην είσοδό του που το διακρίνουν οι επίπεδες πλάκες που εμφανίζουν μορφή φυσικού θεάτρου, εντυπωσιάζονται.

Το σπηλαιοκαταφύγι της Τραχήλας στο Δήμο Λεύκτρου πολυώροφο και εντυπωσιακό, με τις αίθουσες από πλούσιο και μεγαλοπρεπή διάκοσμο με το τείχος που φράζει την είσοδό του πραγματικό φρούριο.

Το σπηλαιοκαταφύγι της Καρδαμύλης στο Δήμο Λεύκτρου με την φραγμένη από τείχος είσοδό του, τη μεγάλη αίθουσα που το φως από την τρύπα οροφής προβάλλει το παιχνίδι της σταγονοροής, που δημιουργεί τους κύκλους στην επιφάνεια της λίμνης του και το εντυπωσιακό μπλε-ηλεκτρίκ χρώμα της υποθαλάσσιας εισόδου.

Η σπηλαιοκατάδυση στο Δράκο, υποθαλάσσιο ποτάμι στο Δήμο Λεύκτρου, κλέβει το ενδιαφέρον κάθε σπηλαιοδύτη.

Το σπηλαιοβάραθρο του Λυκούργου, στο Δήμο Αβίας, μετά την κάθοδο των 26 μέτρων που οδηγεί στην εντυπωσιακή αίθουσα των λευκών κιόνων, υποβάλλει τον επισκέπτη σπηλαιολόγο πορεία άλλων 200μ. περίπου στενού διαδρόμου και επίπονων περασμάτων αλλά με πλούσιο διάκοσμο.

Το σπηλαιοβάραθρο στην Αρμίτσα του Δήμου Φάριδος βάθους 48μ. συνεχίζει την υπόγεια δαιδαλωτή διαδρομή ανάμεσα από λευκό ολοζώντανο διάκοσμο της αγκαλιάς αυτής του Ταυγέτου.

Το μονοπάτι ανάμεσα στη κατάφυτη πλαγιά του Ταυγέτου από έλατα και μαυρόπευκα οδηγεί στην Αλμπανόλακκα του Δήμου Φάριδος που βρίσκεται το ’λμπανο σπήλαιο που φιλοξενεί στα σπλάχνα του την πηγή που τα νερά της τσακίζονται στο βάραθρο των 45μ. Αφορμή για την παράδοση που θέλει τη φλογέρα του νεαρού βοσκού να φτάνει στη πηγή του Βασιλοπόταμου.

Στη σπηλιά του Στρατιώτη στη Ζούδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης κρύβεται η λευκή αίθουσα με τον πλούσιο διάκοσμο.

Στη περιοχή του Μέζαπου του Δήμου Οιτύλου το σπηλαιοβάραθρο της Πλακουρήθρας με τη μικρή τρύπα εισόδου στην οροφή του το σχοινί μας οδηγεί στη μεγάλη αίθουσα του όμορφου σε διάκοσμο σπηλαίου.

Λίγο πιο πέρα το μεγάλο και εντυπωσιακό βάραθρο Βαθιά Μουζί με διάμετρο δαπέδου 101μ. και κάθοδο σε αυτό με 45μ. μονοκόμματο σχοινί ανάμεσα από τα πανύψηλα δέντρα χανδρινιάς πραγματικού δάσους. Είναι το βάραθρο που εντυπωσίασε το σπηλαιολόγο πρόεδρο του ομίλου SPARNIERE και δήμαρχο της Αλεξάνδρειας στη Καλαβρία Antonio La Rocca όταν επισκέφθηκε την ιστοσελίδα www.mani.org.gr/kofinas και θέλει να το επισκεφθεί. Είναι άλλωστε εξερευνητής πολλών σπηλαίων της ευρύτερης περιοχής Μολάων και του πανέμορφου σπηλαίου της «Τρύπας του Βοριά».

Σε πρόσφατη σπηλαιολογική αποστολή στο Δήμο Οιτύλου επισημάνθηκαν εντυπωσιακά βάραθρα, σπηλαιοβάραθρα και σπήλαια, μοναδικών εγκοίλων φαινομένων της Μανιάτικης Γης.

α) Το σπήλαιο Κουκούρι στο Δήμο Οιτύλου με τον προσβάσιμο, κατηφορικό διάδρομο που οδηγεί στη μεγάλη αίθουσα που τον φωτίζει η τρύπα οροφής, πηγάδι για λήψη νερού παλαιότερα, και προκαλεί για σπηλαιοκατάδυση η λίμνη του.

β) Το παραθαλάσσιο επίσης σπήλαιο Βούγιωργη του Δήμου Οιτύλου με την επιμήκη μεγάλη αίθουσα και τον όμορφο σοκολατί διάκοσμο.

γ)Μπροστά από τον Πολεμόπυργο και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας αντί πλατείας συναντάται το μεγάλο και βαθύ βάραθρο σπηλαιοκαταφύγι του Τσόπακα περιτριγυρισμένο με πετρόχτιστο τείχος. Στο βάθος διακρίνονται ο καλαμιώνας, οι αγριοσυκιές και η λίθινη υποστήριξη της σκαλωσιάς που υπήρχε παλαιότερα για την κάθοδο των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών. Ένα ακόμα εντυπωσιακό, μεγάλο έγκοιλο του Δήμου Οιτύλου.

Στην ίδια περιοχή υπάρχει και το μεγάλο επίσης σπηλαιοβάραθρο Παλαβίστα με τα δέντρα και τους κισσούς που προσπαθούν να βγουν από το δάπεδο του βαράθρου στην επιφάνεια. Πρόκληση για κάθοδο και εξερεύνηση είναι το μεγάλο άνοιγμα του σκοτεινού σπηλαίου που συνεχίζει από τη ΝΔ πλευρά του για αρκετά μέτρα.

Εκτός από αυτά τα καρστικά φαινόμενα που εντυπωσιάζουν κάθε φυσιολάτρη σπηλαιολόγο, υπάρχουν και τα γνωστά από την έρευνα των επιστημόνων σπηλαιολόγων με αξιόλογο αποτέλεσμα. Αξίζει να αναφερθεί ο Καιάδας, το σπήλαιο Απήδημα, το σπήλαιο στα Καλαμάκια, η Αλεπότρυπα. Επίσης πολλά άλλα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από την σπηλαιολογική έρευνα στη περιοχή αυτή που θα πρέπει στο μέλλον να ενταθεί και να στηριχθεί η παραπέρα εξερεύνηση και καταγραφή αυτών.

Για την προσπάθεια αυτή θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι φορείς όπως, το Υπουργείου Πολιτισμού, η Περιφέρεια, οι Νομαρχίες και οι Δήμοι με τη στήριξη των σπηλαιολόγων εξερευνητών για παραπέρα έρευνα. Το σημαντικότερο να δημιουργηθεί τοπικός σπηλαιολογικός σύλλογος. Να δημιουργηθούν χώροι διαμονής αυτών με επισκευή και συντήρηση αχρησιμοποίητων πλέον σχολικών κτιρίων.

Μεγάλη ανάγκη είναι η ίδρυση τοπικού σπηλαιολογικού ομίλου που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις παραπέρα εξερευνήσεις, αφού είναι τεράστιος ο αριθμός των ανεξερεύνητων σπηλαίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη περιοχή του Δυρού οι αείμνηστοι Γιάννης και ’ννα Πετροχείλου κατέγραψαν 70 σπήλαια. Επίσης να διατεθούν κονδύλια για την υποστήριξη της αρχαιολογικής σκαπάνης. Να δημιουργηθεί Μουσείο για την έκθεση των ευρημάτων στα σπήλαια, προβολή με δημοσιεύσεις, εκδόσεις και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για το πλούσιο αυτό ενδιαφέρον. Η επιτυχία της ανάληψης της επόμενης Παγκόσμιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης στην Ελλάδα το 2005 επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση στο τομέα αυτό.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
"ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"
Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ε.Κ.Τ.