Τα ορμητικά νερά του Αγγίτη ποταμού της Δράμας που βρίσκεται στους πρόποδες του Φαλακρού όρους, ήταν πηγή ενέργειας και ζωής για τους κατοίκους της στις αρχές του 19ου αιώνα. Στην συνέχεια ανακαλύφθηκε κάτι μοναδικό. Ένα σπήλαιο απαράμιλλης ομορφιάς και πλούσιου βιολογικού ενδιαφέροντος, το οποίο δικαίως αναφέρεται ως το μεγαλύτερο μεσοποτάμιο σπήλαιο του κόσμου.
Η Μαγεία του Σπηλαίου
Στο εσωτερικό του σπηλαίου είχε κατασκευαστεί από τους κατοίκους νερόμυλος. Αργότερα επιστήμονες σπηλαιολογίας και παλαιοντολογίας ανακαλύπτουν ένα φυσικό θαύμα. Το μοναδικό αυτό σπήλαιο ακόμα ανακαλύπτεται εμπλέκοντας επιστήμες όπως η παλαιοντολογία, σπηλαιολογία, γεωλογία Ιστορίας δίνοντας έτσι πληθώρα πληροφοριών για την μορφολογία του σπηλαίου.
Μετά από σταδιακές ανακαλύψεις το μήκος του σπηλαίου υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 21 χιλιόμετρα.Μέχρι στιγμής το κοινό μπορεί να επισκεφτεί τα πρώτα 500 μέτρα με ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους και γέφυρες σχεδόν μέσα στο νερό για να μπορούν να το θαυμάσουν με ασφάλεια επισκέπτες όλων των ηλικιών. Γύρω από το σπήλαιο η πλούσια χλωρίδα είναι γεμάτη με ιτιές, λεύκες, πεύκα, πλατάνια, πικροκαστανιές και πολλά σπάνια είδη. Δικαιολογεί την ονομασία που του δόθηκε από την Αρτέμιδα Αγγίτης, αναδεικνύοντας την άγρια ομορφιά της περιοχής από την εποχή του Ηροδότου.
Το σπήλαιο του Αγγίτη περιβάλλεται από κόκκινους και λευκούς σταλακτίτες που μεγαλώνουν μόνο ένα εκατοστό ανά αιώνα από ένα κυβικό μέτρο νερού. Μέσα στο σπήλαιο μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά είδη ψαριών,καραβίδες και νυχτερίδες, οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν σε πληθυσμό τις 3000. Πολλά θηλαστικά όπως βίδρες και μυοκάστορες ζουν μέσα στο σπήλαιο. Γενικά, η πανίδα του σπηλαίου είναι πλούσια. Το ορμητικό ποτάμι που περνάει από το σπήλαιο καταλήγει στον ποταμό Στρυμόνα. Σπηλαιολόγοι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το σπήλαιο για να ανακαλύψουν καινούργιες αίθουσες του σπηλαίου και να χαρτογραφήσουν το ιδιαίτερο αυτό θαύμα της φύσης.
Το σπήλαιο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στους επισκέπτες εντός και εκτός της χώρας, όμως φαίνεται ότι σύντομα θα γίνει πόλος έλξης για το κοινό.