Ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια στη χώρα βρίσκεται στην Αρεόπολη της Μάνης. Το γνωστό Σπήλαιο του Διρού σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια και ενώ η ύπαρξή του ήταν γνωστή πολύ παλαιότερα, επίσημα άρχισε να εξερευνάται από τον Γιάννη και την Άννα Πετροχείλου το 1950 . Με αφορμή την αγάπη τους για την επιστήμη της Σπηλαιολογίας, μέσα σε μία δεκαετία, έως το 1960, είχαν χαρτογραφήσει περίπου 1600 μέτρα. Να σημειωθεί πως το μήκος του σπηλαίου εκτιμάται στα 15 χιλιόμετρα και άνω.
Σταλαγμίτες και σταλακτίτες που βρίσκονται κάτω από το νερό αναδεικνύουν τη σαγηνευτική ιδιαιτερότητα που κάνει το σπήλαιο του Διρού να ξεχωρίζει. Αυτοί οι πανέμορφοι σχηματισμοί πετρωμάτων δημιουργήθηκαν μέσα από φυσικές διεργασίες, κυρίως χάρις στο θαλασσινό νερό, καθώς η στάθμη ήταν πιο χαμηλή στο παρελθόν από ότι σήμερα. Την δεκαετία του 1970 έγινε η πρώτη εξερεύνηση κάτω από την επιφάνεια. Σε ορισμένα σημεία, το βάθος του σπηλαίου φτάνει περίπου τα 100 μέτρα.Η πρώτη αυτή απόπειρα έδωσε σπουδαία ευρήματα για την ζωή οργανισμών . Το νερό έχει υψηλή σκληρότητα, είναι υφάλμυρο, η θερμοκρασία μέσα στο νερό είναι 14c ενώ εξωτερικά φτάνει τους 16C.
Σημαντικά Στοιχεία στην Επιφάνεια
Η εξερεύνηση του σπηλαίου δίνει σημαντικά στοιχεία για την άγρια ζωή που φιλοξενούσε το σπήλαιο εκατομμύρια χρόνια πριν. Πολλά από αυτά τα είδη εξακολουθούν να υπάρχουν στην περιοχή και στον Ελλαδικό χώρο έως και σήμερα, άλλα πάλι έχουν εξαφανιστεί. Έχουν καταγραφεί απολιθώματα από οστά πάνθηρα, λιονταριού, ιπποπόταμου, ύαινας αλλά και οικιακά αντικείμενα που υποδεικνύουν την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή και την σπηλιά.
Μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφηθεί περίπου 14.700 μέτρα διαδρομών, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να διανύσουν μέχρι και 1500 μέτρα. Το μεγαλύτερο τμήμα του Σπηλαίου βρίσκεται κάτω από το νερό. Οι εντυπωσιακοί σταλακτίτες του Σπηλαίου σχηματίζονται αργά από το υγρό στοιχείο που εισχωρεί στα πετρώματα, ενώ η είσοδος του είναι πάρα πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού.
Τα στοιχεία που συλλέγονται στο Σπήλαιο του Διρού προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για το παρελθόν και την εξέλιξη του οικοσυστήματος.